Τουριστικό Marketing
< BACK TO LIST

μετά την Καραντίνα

Σε ότι αφορά τον παγκόσμιο τουρισμό, όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε επάνοδο στην «κανονικότητα». Ανακαλύψτε τις τελευταίες τάσεις για το Τουριστκό Marketing! 

Η ForestView έχει την δυνατότητα να βλέπει συνολικά την αξιακή αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, μέσα από την ποικιλόμορφη εμπειρία της με φορείς προώθησης προορισμών (DMOs), tour operators, αεροπορικών ή ναυτιλιακών εταιριών, καταλυμάτων και υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τι σημαίνει «κανονικότητα» για τον Τουρισμό σήμερα;

Πολλαπλές πηγές μας επιτρέπουν να κοιτάμε με αισιοδοξία την φετινή τουριστική περίοδο, παρουσιάζοντας, μάλιστα, νέες ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO)*, παρότι οι κρατήσεις ξενοδοχείων ξεκίνησαν σε χαμηλά επίπεδα, η πρόθεση κρατήσεων είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αντίστοιχα, περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων στις 7 μεγαλύτερες αγορές, στα πλαίσια της παγκόσμιας έρευνας καταναλωτών της Global Web Index**, είτε έχουν ξεκινήσει να εξερευνούν εναλλακτικές για τις φετινές τους διακοπές, είτε έχουν αποφασίσει ήδη που θα ταξιδέψουν, έστω κι αν δεν έχουν ακόμα κάνει κράτηση.

Για την χώρα μας είναι εύκολο να επιβεβαιώσουμε την επιστροφή σε προ-Covid μεγέθη από τον όγκο αναζητήσεων στη μηχανή αναζήτησης της Google***.

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται γλαφυρά η επίπτωση του πρώτου κύματος περιοριστικών μέτρων για τρεις δημοφιλείς Ελληνικούς προορισμούς, την άνοιξη του 2020, η ξαφνική, πρόσκαιρη άρση τους και η συμπιεσμένη ζήτηση μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, καθώς και η πιο σύντομη και σχετικά περιορισμένη περίοδος ενδιαφέροντος το καλοκαίρι του 2021. Ο όγκος αναζητήσεων του πρώτου τριμήνου του 2022 προσομοιάζει και ξεπερνά σε ρυθμό την αντίστοιχη προ-Covid περίοδο του 2019 και 2018, εξαιρετικές χρονιές για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Το online ταξίδι, πριν το πραγματικό.

Σε ότι αφορά το online τουριστικό marketing, πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει ένα δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο σε διάρκεια ταξίδι, πριν ο επισκέπτης αγοράσει οτιδήποτε.

Φάση 1. Dream & Discover.

Κανείς δεν εμφανίζεται μαγικά στο booking engine του site μας. Ο μέσος ταξιδιώτης θα ξοδέψει από 4 έως 20 εβδομάδες καταναλώνοντας περιεχόμενο σχετικά με εμπειρίες, ασχέτως προορισμού, ψάχνοντας για έμπνευση. Το 73% των αναζητήσεων εντός του Trip Advisor είναι για εμπειρίες, ανεξαρτήτως χώρας, γεμάτη εναλλακτικές κι επιλογές. Οι ταξιδιώτες αποφασίζουν πρώτα το “τι” και πολύ αργότερα το “που”. Σύμφωνα με την Global Web Index**, Instagram, Tik Tok και Facebook αποτελούν τις βασικότερες πηγές έμπνευσης.

Μία σωστή στρατηγική δημιουργίας και προώθησης περιεχομένου στη λογική του destination marketing μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη υπεραξία, καθώς μας επιτρέπει καλλιεργήσουμε μακροχρόνια δυνητικούς πελάτες με τις δικές μας προδιαγραφές και ποικιλία. Διαφορετικά είμαστε πιο ευάλωτοι σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις που βιώνουν μεμονωμένες περιοχές που βασίζονταν παραδοσιακά στη Ρωσική αγορά, ή βίωσαν πριν μερικά καλοκαίρια λόγω της χρεωκοπίας της Thomas Cook.

Φάση 2. Plan & Book.

Η πραγματική «ώρα της αλήθειας» είναι όταν η online αναζήτηση περνάει από το γενικό στο ειδικό. Για τους διεθνείς ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει 89-101 μέρες**** πριν έρθουν στη χώρα μας. Η διαδικασία μπορεί να είναι σύντομη, 4-10 ημέρες κατά μέσο όρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απλή.

Το Search Engine Marketing και το Search Engine Optimization αποτελούν τα βασικότερα εργαλεία σε αυτό το στάδιο της αναζήτησης, διασφαλίζοντας ότι είμαστε παρόντες όταν ο ταξιδιώτης θα έχει κατασταλάξει με τον προορισμό του και διατηρούμε το ενδιαφέρον του όσο ο ταξιδιώτης σταθμίσει τις επιλογές του online.

Φάσεις 3 και 4. I’m there. I’m Back Home.

Πολλές φορές θεωρούμε, λανθασμένα, ότι το marketing σταματά την στιγμή που έχουμε λάβει την κράτηση. Ωστόσο, το online marketing μας δίνει εξαιρετικές ευκαιρίες, με πολύ χαμηλό κόστος, να μετατρέψουμε τους επισκέπτες μας είτε σε μόνιμους πελάτες, είτε σε brand ambassadors.

Αξιοποιώντας εργαλεία direct marketing, όπως e-mail, SMS ή mobile notifications, μπορούμε να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες, περιεχόμενο και υπηρεσίες που να αξίζει να μοιραστούν, να αγοράσουν ή ακόμα και να τους προσελκύσουμε να μας επισκεφθούν ξανά στο μέλλον. Ομοίως, μπορούμε να τους δώσουμε τα εφόδια ή τα κίνητρα να μιλήσουν για την επιχείρησή μας, να λειτουργήσουν, δηλαδή, ως μικροί influencers υπέρ μας.

Η νέα «κανονικότητα».

Στη μετά-Covid εποχή, προκύπτουν δύο μεγάλα νέα trends, που οφείλουν να ενημερώσουν την συνολική στρατηγική επικοινωνίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η πολιτική ακυρώσεων και τα μέτρα υγιεινής είναι σημαντικότερα από ποτέ. Αν και η σχετική σταθερότητα των μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη σιγουριά, ο Covid δεν παύει να είναι απρόβλεπτος. Η Global Web Index** αναδεικνύει υγειονομικά μέτρα και ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων ή αλλαγών ως τους βασικότερους παράγοντες επιλογής.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ωστόσο, παρουσιάζουν και μία μεγάλη ευκαιρία, που ειδικά η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια να εκμεταλλευτεί. Η ίδια έρευνα μαρτυρά ότι ανεξαρτήτως ηλικίας ή είδους εμπειρίας, οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα, να πάρουν την εκδίκησή τους σε όσα είχαν στερηθεί τα τελευταία δύο καλοκαίρια, να κάνουν το ταξίδι που πάντα ονειρεύονταν, αλλά ανέβαλλαν.

Οι ταξιδιώτες είναι online κι αναζητούν μοναδικές εμπειρίες. Η δική σας επιχείρηση, τους μιλάει αποτελεσματικά, απαντώντας στις ανάγκες τους;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να το συζητήσουμε στο contact@forestview.eu.

*Πηγή: UNWTO Tourism Recovery Tracker (https://www.unwto.org/tourism-data/unwto-tourism-recovery-tracker)

** Πηγή: GWI Zeitgeist December 2021 – Travel During Covid Research

*** Πηγή: Google Trends (https://trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&q=santorini,crete,mykonos)

****Πηγή: TripAdvisor Internal Data