Το e-shop σας δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε;
< BACK TO LIST

10 ecommerce tips για να αυξήσετε τις πωλήσεις άμεσα.

Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, έχετε ήδη γράψει κάποια χιλιόμετρα στη γρήγορη λωρίδα του e-commerce, και αναζητάτε τρόπους για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Αυτό είναι κάτι που στη ForestView αντιμετωπίζουμε συχνά με πελάτες μας, γι’ αυτό και θα μοιραστούμε 10 πρακτικές συμβουλές για μια αποτελεσματική e-commerce στρατηγική.

Η δημιουργία ενός e-shop δε συνεπάγεται αυτομάτως ροή επισκεπτών και πωλήσεων. Απαιτείται ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών και εξειδικευμένων πρακτικών που συνδυαστικά συμβάλλουν στην κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, στη δημιουργία μιας διακριτής πρότασης και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 πρακτικά βήματα για να αυξήσετε τις πωλήσεις του e-shop σας: 

1. Προσδιορίστε την buyer persona σας

Η buyer persona είναι το προφίλ του ιδανικού καταναλωτή που αναζητά και αγοράζει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα από πολλαπλές πηγές όπως είναι το Google Analytics και οι digital advertising πλατφόρμες μπορείτε να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα του e-shop σας και να αναλύετε τα χαρακτηριστικά των χρηστών, όπως:

 • Δημογραφικά (ηλικία, φύλο)
 • Γεωγραφικά (γλώσσα, τοποθεσία)
 • Συμπεριφορά (νέοι ή επιστρέφοντες χρήστες, αλληλεπίδραση, χρόνος παραμονής σε σελίδες)
 • Ενδιαφέροντα (Affinity ή In-Market categories)
 • Τεχνολογία (browser)
 • Συσκευές (κινητό, tablet, PC, TV)

 

Στόχος είναι να κατανοήσετε σε ποιους απευθύνεστε, σε ποιες προωθητικές ενέργειες αντιδρούν καλύτερα και τι ανάγκες τους ενδιαφέρουν να καλύψουν μέσα από το e-shop σας. Πέρα από τα δεδομένα του e-shop σας, κάθε social media κανάλι έχει τα δικά του στατιστικά, που μπορούν να σας δώσουν μία ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον ιδανικό καταναλωτή σας.

2. Κάντε έρευνα ανταγωνισμού

Το ξέρετε ήδη, βασικό χαρακτηριστικό του e-commerce είναι ότι καθημερινά ανταγωνίζεστε χιλιάδες online καταστήματα που προσφέρουν τα ίδια ή παρόμοια προϊόντα και υπηρεσίες με εσάς. Είναι σημαντικό να ερευνάτε συχνά:

 • Τα κανάλια πώλησης και τα social media των ανταγωνιστών σας
 • Τι προσφορές κάνουν, τι περιεχόμενο παράγουν και διανέμουν
 • Ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούν
 • Τι καμπάνιες οργανώνουν για να κερδίζουν νέες πελάτες (lead generation).
 • Πόσα χρήματα πληρώνουν (PPC) για να στοχεύσουν τα keywords τους με διαφημίσεις
 • Ποιες SEO ενέργειες κάνουν για να δημιουργούν backlinks προς το e-shop τους

 

3. analytics σας είναι η βίβλος σας !

Οι ενέργειες που κάνουν οι επισκέπτες στο e-shop σας αποδίδουν ορισμένα αποτελέσματα. Είτε είναι κινητικότητα στην ιστοσελίδα σας, είτε πραγματικές πωλήσεις, τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται στα Google Analytics της επιχείρησής σας. Τα 4 top στατιστικά που πρέπει να παρακολουθείτε είναι:

 1. Νέοι & Επιστρέφοντες χρήστες
 2. Προέλευση της κίνησης στο e-shop σας (Acquisition>Campaigns)
 3. Πωλήσεις
 4. Εγκαταλελειμμένο καλάθι

 

Για παράδειγμα, αν βλέπετε ότι ο αριθμός των χρηστών που εγκαταλείπει το καλάθι σας αυξάνεται, ίσως θα πρέπει να επενδύσετε σε performance marketing ενέργειες που θα του υπενθυμίσουν να ολοκληρώσει την αγορά, όπως καμπάνιες remarketing ή newsletter.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναλύετε την κίνηση που προέρχεται από τα διάφορα κανάλια που χρησιμοποιείτε, όπως τα paid media, τα social media ή οι email καμπάνιες, ώστε να ανατροφοδοτείτε κατάλληλα όλα τα outbound media πλάνα σας.

4. Βεβαιωθείτε ότι το e-shop σας είναι SEO-friendly

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προετοιμάσετε ένα φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης e-shop. Ενδεικτικά:

 • Ενσωματώστε λέξεις-κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες στο περιεχόμενό σας, στα alt texts, στις προϊοντικές περιγραφές, στα headers & στα meta tags.
 • Ελέγξτε & βελτιστοποιήστε την ταχύτητα του e-shop.  Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το μέγεθος των φωτογραφιών σας για να φορτώνουν πιο γρήγορα οι σελίδες.
5. Βελτιστοποιήστε το e-shop σας για mobile χρήση 

Παρά τη ραγδαία αύξηση της αγοράς κινητών και την επιτάχυνση του e-commerce στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη πολλά websites που δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για mobile χρήση.

 Ένα responsive web design σημαίνει ότι το website σας είναι λειτουργικό και σωστά στημένο για φορητές συσκευές ώστε να μην δυσχεραίνει την πλοήγηση των χρηστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα προϊόντα, το καλάθι, το menu, η ταχύτητα φόρτωσης, τα κουμπιά και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι σχεδιασμένα και τοποθετημένα σωστά

6. Χρησιμοποιήστε ελκυστικές προϊοντικές φωτογραφίες 

Οι προϊοντικές φωτογραφίες είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένας χρήστης όταν μπει στην ιστοσελίδα σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι υψηλής ανάλυσης και ποιοτικές. Ένα χρήσιμο tip για να ενισχύσετε το conversion optimization είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές γωνίες λήψης και τρόπους παρουσίασης των προϊόντων σας.

Για παράδειγμα, αν το προϊόν είναι μία τσάντα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες λήψεις ώστε να φαίνονται όλες οι πλευρές της, έπειτα φωτογραφίες lifestyle δείχνοντας την τσάντα φορεμένη και συνδυασμένη, ένα βίντεο με την τσάντα σε πραγματική χρήση και ίσως ένα 360º view όπου διαδραστικά ο χρήστης θα μπορεί να δει την τσάντα από 360 μοίρες.

7. Ενσωματώστε Call to Action (CTA) κουμπιά στις σελίδες σας

Τα Call to Action (CTAs) είναι text μηνύματα ή κουμπιά που κατευθύνουν τους χρήστες σε διάφορες ενέργειες.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για να προτρέψουν τον χρήστη να βάλει κάτι στο καλάθι του, να γραφτεί σε μία email list ή να ολοκληρώσει την αγορά του. Βεβαιωθείτε ότι τα CTAs σας είναι ευδιάκριτα και mobile friendly. Σαν extra tip, χρησιμοποιήστε περιγραφική γλώσσα που εξηγεί στον χρήστη τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί όταν πατήσει ένα κουμπί.

8. Απλοποιήστε το checkout σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας χρήστης εγκαταλείπει το καλάθι του.

Ένας από αυτούς είναι το περίπλοκο checkout. Όσο περισσότερα βήματα απαιτούνται για να ολοκληρώσει ένας πελάτης την παραγγελία του, τόσο λιγότερες θα είναι οι πωλήσεις σας.

Χρησιμοποιήστε κατάλληλα εργαλεία για να καταλάβετε το path του καταναλωτή προς το checkout και βελτιστοποιήστε το, αφαιρώντας βήματα με περιορισμένη αξία τα οποία μπορείτε να καταλάβετε με κατάλληλη χρήση data και στοχευμένο Α/Β testing.

9. Τα cross-selling και up-selling είναι τα ζητούμενα

Cross-selling έχουμε όταν προτείνουμε στον χρήστη παρόμοια προϊόντα με αυτά που αγοράζει και πιστεύουμε ότι τον ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, όταν ο πελάτης αγοράζει μία σκηνή, του προτείνουμε να πάρει και sleeping bag.

Upselling έχουμε όταν προτείνουμε στον χρήστη να αγοράσει ένα καλύτερο ή ακριβότερο προϊόν από αυτό το οποίο τον ενδιέφερε αρχικά, ή να προσθέσει επιπλέον προϊόντα στην παραγγελία του. Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης αγοράζει ένα νέο κινητό τηλέφωνο, του προτείνουμε να αγοράσει και την αντίστοιχη συμβατή προστατευτική θήκη.

Το cross-selling και upselling είναι από τους αποδοτικότερους τρόπους για να αυξήσετε τις πωλήσεις του e-shop σας και όλες οι διαδεδομένες πλατφόρμες e-commerce έχουν εξειδικευμένα modules για να δημιουργήσετε τις τακτικές που ταιριάζουν στα προϊόντα σας.

10. Το κλειδί είναι ένα σωστό Marketing Strategy!

Τέλος, εντάξτε και συγχρονίστε όλες τις παραπάνω ενέργειες ένα ολιστικό Marketing Strategy. Το ταξίδι του καταναλωτή έχει πολλαπλά επίπεδα και σημεία επαφής για να καταλήξει στην πώληση. Η δική σας προσπάθεια θα πρέπει να είναι διαρκής, να βασίζεται σε δεδομένα και πάντα να “συνομιλεί” με όλες τις άλλες πρακτικές που εσείς ή ο οργανισμός σας υλοποιείτε για να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Η επικοινωνία με τον πελάτη δεν ξεκινάει και τελειώνει με την πώληση ενός προϊόντος. Είναι μία αέναη προσπάθεια που δημιουργεί πολλαπλά κανάλια επαφής, όπως τα social media, το email, η διαφήμιση, το blog.

Μία σωστή στρατηγική οδηγεί νέους χρήστες στο website σας, τους κατευθύνει σε αγορά, και τους διατηρεί για μελλοντικές πωλήσεις.

Στη ForestView, ένα από τα πλέον βραβευμένα Commerce & Marketing agencies στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε (δεν είναι τυχαίο το όνομά μας) την αξία του να “βλέπουμε το δάσος” και να χρησιμοποιούμε συνδυαστικά όλες τις πρακτικές που απαιτούνται για να αυξήσουμε τις πωλήσεις των πελατών μας.

Eπικοινωνήστε μαζί μας για να εξατομικεύσουμε και τη δική σας e-commerce στρατηγική.