Black Friday!
< BACK TO LIST

...κάτι πολύ περισσότερο από μία περίοδο υψηλού όγκου πωλήσεων!

Η ForestView βλέπει, πέρα από την Black Friday, τις πραγματικές προσδοκίες των καταναλωτών, μέσα από δεδομένα και πρόσφατες έρευνες.

Η Black Friday μπορεί δυνητικά να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία περίοδο υψηλού όγκου πωλήσεων με μειωμένη κερδοφορία. Είναι μια ευκαιρία να μεγιστοποιήσετε τις πωλήσεις και την κερδοφορία σας, αναλύοντας κι αξιοποιώντας τα δεδομένα που παράγουν οι online καταναλωτές, προκειμένου να χτίσετε μία στρατηγική επικοινωνίας που επεκτείνεται στο σύνολο του eCommerce, είτε στο αφορά direct to consumer e-shop, είτε αφορά σε διεθνή marketplaces, όπως η Amazon.

Ξεκινώντας από τον καταναλωτή, βλέπουμε ότι η Black Friday, ως μεμονωμένο event, δεν είναι τόσο σημαντική όσο ίσως να σκέφτονται οι λιανέμποροι. Οι τελευταίοι συχνά φοβούνται ότι οι αγορές των Χριστουγέννων ίσως γίνουν νωρίτερα, μέσα δηλαδή στη Black Friday, ρισκάροντας ουσιαστικά το margin τους, όμως δεν ισχύει αυτό στην πράξη. Το trend της Black Friday δείχνει ότι σταδιακά φθίνει καθώς, σύμφωνα με τη GWI, το 48% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα ξοδέψει περίπου τα ίδια με πέρυσι, ενώ δεν σκέφτεται πολύ νωρίτερα με αγωνία ότι έρχεται Black Friday, παρά μόνον την τελευταία βδομάδα 56%. Σε αυτή τη δήλωση φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο το ηλικιακό group των καταναλωτών, άρα και η αγοραστική δύναμη που τους συνοδεύει, ενώ προφανώς οι νεότερες ηλικίες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο συγκεκριμένο εκπτωτικό γεγονός σαν αφορμή για αγορές.  

black friday_ ForestView

Η Black Friday ζει online και μας το αποδεικνύει αυτό το 46% που δηλώνει ότι επιλέγει να κάνει τις αγορές του μόνο (είτε σε μεγάλο ποσοστό) online. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα αρχικά δεδομένα στα οποία είχαμε συνηθίσει την Black Friday, τα πρώτα χρόνια που λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά. Πλέον έχει περιοριστεί σε ένα κατά κύριο λόγο online event.

Οι εκπτώσεις δεν αποτελούν πια θέλγητρο για τον καταναλωτή, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, καθώς 27% των retailers δηλώνουν ότι προχωρούν σε εκπτώσεις άνω του 40%, το οποίο σημαίνει ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα εκπτωτικά 10ήμερα ή περιόδους, ο καταναλωτής δε βρίσκει κάτι που να το θεωρεί ‘’πραγματική ευκαιρία’’. Αυτό φαίνεται και από το τελικό ταμείο, όπου οι retailers δηλώνουν ότι ουσιαστικά οι πωλήσεις τους μέσα στη Black Friday του 2021 ήταν στα ίδια επίπεδα με τον υπόλοιπο μήνα που δεν ‘’έτρεχαν’’ άλλες εκπτώσεις.

«η Black Friday, ως μεμονωμένο event, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ίσως να σκέφτονται οι λιανέμποροι»

Αναλύοντας την αγορά των Marketplaces με στοιχεία από το Amazon Γερμανίας, Αγγλίας και Ιταλίας, παρατηρήσαμε ότι η ζήτηση συγκεκριμένων προιοντικών κατηγοριών διαφέρει κατά το διάστημα της Black Friday σε σχέση με τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, τα Ηλεκτρονικά Είδη, οι Smart TVs και τα Laptops φαίνεται ότι σε Αγγλία και Ιταλία ενώ είχαν ζήτηση μέσα στη Black Friday, οι αναζητήσεις κορυφώθηκαν αργότερα, το Δεκέμβριο. Στη Γερμανία, το pattern ήταν διαφορετικό, καθώς οι αναζητήσεις ισορρόπησαν κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Σε άλλες κατηγορίες, όπως τα Είδη Ένδυσης και τα Αρώματα, φαίνεται ότι και στις 3 αγορές η Black Friday προετοίμασε το έδαφος για κορύφωση του ενδιαφέροντος μέσα στις Γιορτές. Ενώ στα Παιδικά Παιχνίδια, οι Κούκλες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στη Black Friday και κρατήθηκαν ψηλά σε αναζητήσεις, επεκτείνοντας ουσιαστικά την Εορταστική περίοδο.

Καταλήγοντας, τα δεδομένα που συλλέξαμε μας οδήγησαν στα εξής συμπεράσματα: 

1.  Η πραγματική ευκαιρία της Black Friday είναι να χτίσουμε μακροχρόνια σχέση με τους καταναλωτές μας, δομώντας μια βάση πελατών την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε πιο αποδοτικά μέσα στο κατεξοχήν αγοραστικό event των Εορτών.

2. Το σωστό timing θα κερδίσει τη ‘’μάχη’’ της Black Friday. Η ‘άρτια προετοιμασία πρέπει να έχει λάβει υπόψη τον προιοντικό κατάλογο, το απόθεμά αλλά και τη σωστή τιμή, τόσο στο eshop όσο και στα Marketplaces (Skroutz, E-bay, Amazon κλπ), επιλέγοντας τα σωστά keywords κατά την κορύφωση  καταναλωτικού ενδιαφέροντος.

3.  Η επικοινωνία και η σχέση με τον καταναλωτή είναι κλειδί για την επιτυχία, και πρέπει να έχει χτιστεί πολύ πριν έρθει η Black Friday.

Με τα σωστά εργαλεία όπως το Newsletter, τα Social Media και το Eshop  μπορεί να καταγράφούν οι επαφές και ομάδες κοινού, για να στοχεύτουν μερικές μέρες πριν τη Black Friday και στη συνέχεια να υπάρξει επαναστοχεύση την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.

4. Τα δεδομένα θα φέρουν όχι απλώς μια εφήμερη επιτυχία, μέσα στη Black Friday, αλλά μια συνολική επιτυχία κατά την περίοδο των Εορτών – και όχι μόνο. Αν τα δεδομένα συλλεχτούν, ερμηνευτούν και κατανοηθούν σωστά, τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για στοχευμένες, διορθωτικές κινήσεις (είτε στη Στόχευση Media, είτε στη Βελτιστοποίηση του Conversion Rate είτε στη στρατηγική Direct Marketing).

5. Η ευκαιρία δεν βρίσκεται στην υπεροχή της τιμής αλλά στη μάχη της ικανοποίησης του καταναλωτή. Όσο πιο μελετημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική υπάρχει, τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη της Black Friday στη γενικότερη απόδοσή κατά την Εορταστική περίοδο.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδω.

Εάν τα παραπάνω σας φάνηκαν ενδιαφέροντα, θα θέλατε να μάθετε περισσότερα και θα σας ενδιέφερε μία συνoμιλία με την ForestView, επικοινωνήστε ΕΔΩ με την Commerce ομάδα.