Commerce Marketing Trends 2023
< BACK TO LIST

PERMACRISIS - άλλη μια χρονιά που θα καθοριστεί, από αυξημένη ανάγκη προσαρμοστικότητας.

Είναι γεγονός, πως διανύουμε την εποχή του Permacrisis (χαρακτηρίστηκε ως η λέξη της Χρονιάς 2022 από το Collins Dictionary, καθώς περιγράφει το συναίσθημα της παρατεταμένης αστάθειας και ανασφάλειας), και το σίγουρο είναι, πως το 2023 θα είναι άλλη μια χρονιά που θα καθοριστεί από αυξημένη ανάγκη προσαρμοστικότητας.

To κοινό ζει σε ρυθμό εκτεταμένης κρίσης διαμορφώνοντας νέες κοινωνικές, εργασιακές και καταναλωτικές συμπεριφορές. Έτσι, θα είναι σημαντικό για τα Brands να θεωρούνται συνεχώς, σχετικά (relevant) με την «αληθινή ζωή», τη νέα καταναλωτική πραγματικότητα και να βρίσκονται σε εποικοδομητικό «διάλογο» με το κοινό τους.

Ακολουθούν οι top τάσεις του Commerce Marketing για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε:

  • Brands need to take a stance to cost of living crisis

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το loyalty βάλλεται, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Τα brands δεν μπορούν να συνεχίσουν να δρουν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, αντιθέτως θα πρέπει να μιλήσουν με αλήθειες και με πράξεις που δείχνουν ενεργό ρόλο στην ανακούφιση των καθημερινών ή ευρύτερων κοινωνικών προβλημάτων.

Οι ίδιοι οι αγοραστές της κάθε μάρκας, ζουν μια νέα δυσκολότερη πραγματικότητα και προσαρμόζονται πολύ εύκολα, πλέον, σε νέες συνήθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τη μικρότερη δυνατή «έκπτωση» στην ποιότητα ζωής τους. Είναι ο ρόλος των brands να επιδείξουν ενσυναίσθηση, να δείξουν πως κατανοούν και να σταθούν δίπλα στο κοινό τους με πράξεις. Ένα από τα παραδείγματα, αποτέλεσε η εταιρία Boots η οποία ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσε νέα τιμολογιακή πολιτική, δείχνοντας κατανόηση για τη νέα συνθήκη και θέλοντας να σταθεί «δίπλα» στο κοινό της.

  • Customer Journey & Omnichannel approach

To ταξίδι του καταναλωτή έχει πλέον αλλάξει. Είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο και καθόλου μονοδιάστατο, καθώς περνά από offline σε online touchpoints, χωρίς κάποια χρονική σειρά ή γραμμική συνέχεια. Η αλληλεπίδραση και διαχείριση της σχέσης με τα brands σε όλα τα σημεία επαφής με τον καταναλωτή, είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια, αλληλένδετα και με τη χρήση διαφορετικών πρακτικών marketing & commerce (phygital experience).

Μια Omnichannel προσέγγιση επιτρέπει στον καταναλωτή να επωφελείται και να επιλέγει ανάλογα με το τί τον συμφέρει ή εξυπηρετεί σε κάθε διαφορετική συναλλαγή. Οι καταναλωτές απαιτούν πλέον μια κοινή εμπειρία αγορών με κάθε μέσο και τρόπο: Mobile, PC, Φυσικό κατάστημα, call center, eShop, Social Media. Η εξέλιξη αυτή, επιβάλλει στα brands να δημιουργήσουν μια συνεπή (consistent) σχέση εστιάζοντας στον καταναλωτή και το ταξίδι του (Customer Journey), αξιοποιώντας, παράλληλα, σημαντικά δεδομένα που έχουν παραχθεί από τα εκάστοτε κανάλια, ώστε να επενδύουν σε καλύτερη εμπειρία και μελλοντικές, μακροχρόνιες σχέσεις.

«To κοινό ζει σε ρυθμό παρατεταμένης κρίσης, διαμορφώνοντας νέες κοινωνικές, εργασιακές, καταναλωτικές συμπεριφορές»

  • Short Video & live streaming content

Το βίντεο παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο αφήγησης (storytelling). Όσο οι followers τα καταναλώνουν, τόσο τα brands συνεχίσουν να επενδύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο YouTube, το Instagram και το TikTok.

Με τα YouTube Shorts, τα Instagram Reels και το TikTok εδραιώθηκαν τα βίντεο σύντομης μορφής που έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο διάστημα και αποτελούν πλέον σημαντικό τρόπο προσέλκυσης αλλά και διασκέδασης το κοινού με άμεσο και αληθινό branded content.

H ακόμα πιο νέα τάση, αυτή του Lo-Fi βίντεο, συμβάλλει καταλυτικά στην αύξηση της αλληλεπίδρασης του κοινού με brands ή personas. Παραδείγματα όπως το Live Streaming Video, Behind the scenes & backstage videos, φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά το engagement και επιτρέπει στα brands να οικοδομήσουν βαθύτερες σχέσεις με τους followers, μιας και τους παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη και πιο ανθρωποκεντρική οπτική γωνία.

  • Social Commerce

Όσο τα Social Media εξελίσσουν τα shoppable formats, ενισχύεται παράλληλα η σχέση των brands με τους followers. Η σχέση αυτή δυναμώνει σε βαθμό που τα retail brands σκέφτονται, πλέον πέρα από την απόλυτη συναλλαγή και προχωρούν σε δημιουργία communities, όπου το shopping δεν είναι πλέον αυτοσκοπός. Το Social Commerce αντιπροσωπεύει μια νέα τάση με επίκεντρο τον άνθρωπο και με την ελευθερία να μπορεί να συμμετάσχει στο σύγχρονο brand narrative.

Η άνοδος του TikTok έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, καθώς οι καταναλωτές δρουν πολύ συχνά, οι ίδιοι ως creators ή influencers.

Ειδικά η GenZ επιλέγει, επικροτεί και συναλλάσσεται με brands τα οποία ασπάζονται αληθινές αξίες και φιλοσοφία, ενώ αντίθετα απορρίπτει το fake και δήθεν. Τα ίδια τα brands ενισχύουν την ιδέα του ‘”shoppertainment” με interactive περιεχόμενο, ενισχύοντας την ecommerce εμπειρία και ενθαρρύνοντας τους fans να αλληλοεπιδρούν κατά τη διαδικασία του shopping, ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώμες.

  • Technology in Commerce Marketing 

H νέα πραγματικότητα –όπως περιγράφεται παραπάνω- απαιτεί τη δημιουργία content με τη χρήση νέων τεχνολογιών για την προσέλκυση χρηστών και την εξέλιξη της σχέσης, σε βαθύτερο επίπεδο με ενσωμάτωση διαδραστικών στοιχείων. Παραδείγματα όπως, η δημιουργία branded διαδικτυακού παιχνιδιού (gamification), η συνεργασία με influencer μέσω ενός διαγωνισμού, κουίζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια σχετική δημοσκόπηση (poll) κλπ.

H τεχνολογία παρέχει πλέον δυνατότητες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση των επιπέδων του customer engagement και στην αποδοτικότερη στόχευση, οδηγώντας σε αυξημένες ευκαιρίες πωλήσεων και αύξηση τζίρου.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή εξατομικευμένων εμπειριών στους καταναλωτές, με βάση το ιστορικό περιήγησής τους ή τις προτιμήσεις αγορών τους, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του Customer Retention & Loyalty.

Η τεχνολογία VR/AR δημιουργεί εμπειρίες που επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με ψηφιακό περιεχόμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στα Brands να προωθούν προϊόντα μέσω διαδραστικών (interactive) εικονικών περιηγήσεων ή επιδείξεων προϊόντων, χωρίς να υπάρχει κάποια φυσική επαφή μεταξύ του πελάτη και του προϊόντος.

Διανύουμε μια περίοδο εκτεταμένων εξελίξεων με νέες καταναλωτικές συνήθειες και ευκαιρίες. Βεβαίως, σημαντικό σημείο εκκίνησης παραμένει η σωστή τοποθέτηση (positioning) του brand στην αγορά σε συνδυασμό με την εις βάθος γνώση των καταναλωτών του και την συνέπεια στο αφήγημα (brand narrative).

Στη ForestView, we grow brands to their customers’ expectations – εξελίσσουμε τα brands σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών τους.

Εάν τα παραπάνω σας φάνηκαν ενδιαφέροντα, θα θέλατε να μάθετε περισσότερα και να σχεδιάσουμε το Commerce Marketing για τo δικό σας brand, επικοινωνήστε ΕΔΩ με την Commerce ομάδα της ForestView.