
Thursday 18 May 2023
Τα βήματα για μία επιτυχημένη στρατηγική.
To Conversion Rate Optimization (CRO) έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το νέο hype καθώς οι marketers αναζητούν τρόπους όχι απλά να αυξήσουν το website traffic, αλλά πολύ περισσότερο να οδηγήσουν τους επισκέπτες να εκτελέσουν μία επιθυμητή ενέργεια (conversion). Ως επιθυμητή ενέργεια εννοούμε μία αγορά, τη συμπλήρωση μίας φόρμας, την εγγραφή στο newsletter, κ.ο.κ..
Στη ForestView αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα του conversion rate optimization και έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση να αντιληφθούμε την πραγματική εμπειρία (UX) του χρήστη μέσα στο e-shop ή το website, να εντοπίσουμε τα σημεία που μπλοκάρουν το ταξίδι προς το επιθυμητό conversion και να βελτιώσουμε την εμπορική απόδοση του website μέσα από στοχευμένες, μετρούμενες ενέργειες.
4 στάδια για επιτυχημένη CRO στρατηγική
Στάδιο 1: Έρευνα & Συλλογή Δεδομένων – Προσδιορισμός σημείων βελτίωσης
Σημείο εκκίνησης, η στατιστική ανάλυση προκειμένου να ερμηνεύσουμε πώς κινούνται οι χρήστες στη σελίδα και πώς αλληλεπιδρούν με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
Εργαλεία όπως το Google Analytics παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το συνολικό performance του website, τη δραστηριότητα και το engagement του χρήστη, το traffic και τα σημεία που παρουσιάζουν υψηλό bounce και exit rate, καθώς και το behavior flow και τα σημεία στο funnel που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα drop–offs.
Εξίσου σημαντική είναι και η ποιοτική ανάλυση και το behavior analysis που ακολουθεί, με εργαλεία όπως τα heatmaps, session recordings, interview feedbacks, customer surveys και net promoter score, το οποία μας δίνουν μία end–to–end εικόνα για τα σημεία στα οποία το user journey διακόπτεται και πιο σημαντικά, για το τι συμβαίνει μετά.

Στάδιο 2: Σχεδιασμός Προτάσεων – Προσδιορισμός εναλλακτικών βάσει δεδομένων
Χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε στο 1ο στάδιο, συνεχίζουμε με την καταγραφή των προτάσεων βελτίωσης. Κάθε πρόταση αποτελείται από:
- Την προτεινόμενη αλλαγή: βασίζεται σε insights από την ποιοτική και στατιστική ανάλυση δεδομένων
- Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: ένα στόχο ή ένα metric που χρειάζεται βελτίωση
- Την αιτιολογία: τη σκέψη πίσω από την πρόταση – γιατί η προτεινόμενη αλλαγή μπορεί να επιφέρει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, μία πρόταση θα μπορούσε να είναι: «Προσθέτοντας reviews στην προϊοντική σελίδα, θα είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το add–to–cart rate κατά 5% αφού τα reviews ενισχύουν την εμπιστοσύνη και επηρεάζουν θετικά το purchase decision».
Σειρά έχουν οι προτεραιότητες, με το P.I.E. να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα frameworks. Εδώ λαμβάνουμε υπόψιν τα εξής:
- (P) Potential – Προσδιορίζουμε τις σελίδες που έχουν χαμηλό performance και μπορούν να βελτιωθούν
- (I) Importance – Επιλέγουμε εκείνες που έχουν το περισσότερο ποιοτικό traffic (πχ προϊοντική σελίδα)
- (E) Ease – Βαθμός ευκολίας στην υλοποίηση του test.
«βελτιώνουμε την εμπορική απόδοση του website μέσα από στοχευμένες, μετρούμενες ενέργειες»
Στάδιο 3: Η φάση του testing – A/B, split, ή multivariate test;
Εδώ συνδυάζουμε μια σειρά από τεχνικές:
Το A/B testing χρησιμοποιείται για να δοκιμάσουμε μικρές αλλαγές στο front-end (π.χ. χρώματα, γραμματοσειρές, περιεχόμενο, φωτογραφίες ή βίντεο κλπ.).
Στην περίπτωση που οι αλλαγές είναι πολύπλοκες σχεδιαστικά, τότε απαιτείται split testing, μοιράζοντας το website traffic μεταξύ του αρχικού web page URL και του υπό εξέταση web page URL.
Το Multivariate testing (MVT), είναι αρκετά πιο πολύπλοκο και χρησιμοποιείται για πολλαπλές αλλαγές σε μία σελίδα, με το κάθε test να τρέχει ξεχωριστά αλλά και όλα ταυτόχρονα.
Στη συνέχεια υλοποιούμε τα variations και ορίζουμε τη διάρκεια που θα τρέξει το test, λαμβάνοντας υπόψιν το website traffic, το αναμενόμενο ποσοστό βελτίωσης στο conversion rate, των αριθμό των variations, το ποσοστό των επισκεπτών που θα βλέπει το κάθε test κλπ.
Στάδιο 4: Η φάση της αξιολόγησης – Ανάλυση των αποτελεσμάτων
Με την ολοκλήρωση του test, ξεκινά η ανάλυση των αποτελεσμάτων η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα βοηθήσει:
- Να προσδιορίσουμε τη διαφορά στα αποτελέσματα των key metrics (conversion rate, bounce rate, click–through rate, etc.) και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αλλαγών.
- Να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με την αλλαγή στο performance
Ξεκινώντας τη διαδικασία, είναι σημαντικό να διαβάσουμε σε βάθος και να εντοπίσουμε “κρυμμένα διαμάντια” του Google Analytics με μία UX οπτική, με στόχο να εντοπίσουμε τα σημεία που δυσκολεύουν ή μπλοκάρουν το ταξίδι προς το conversion αλλά και το συνολικό customer behavior.
Στο ταξίδι του conversion rate optimisation κάποιες φορές θα πετυχαίνετε με την πρώτη και άλλες θα χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Πάντα όμως θα μαθαίνετε!
Και να θυμάστε: το CRO είναι μία διαρκής διαδικασία: δεν μπορείτε να αποκτήσετε ένα γυμνασμένο σώμα εάν κάνετε γυμναστική μία φορά το μήνα.

Αν σας ενδιαφέρει να συζητήσουμε για τη CRO υπηρεσία της ForestView σχετικά με το δικό σας website, επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Commerce Marketing Trends 2023 | To eShop σας δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε;!
Subscribe to our Newsletter
customers’ expectations
7, Taki Kavalieratou Str. Building B, 14564 Kifisia, Greece
T.: +30214-40 08300 / E.: contact@forestview.eu



