ForestView eCommerce
< BACK TO LIST

A. Μπαρδισμπανιάν και Σ. Κοσμίδης στο Marketing Week, για τη νέα υπηρεσία e-commerce της ForestView.

Η εταιρεία ForestView, μια από τις πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκε στην παροχή υπηρεσιών Marketing & Commerce στην Ελλάδα από το 2011, παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο πλέγμα εξειδικευμένων υπηρεσιών e-commerce που απευθύνεται σε brands που θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δημιουργείται από τη ραγδαία ανάπτυξη του χώρου.

Ζητήσαμε από την Αλίν Μπαρδισμπανιάν, Chief Growth Officer, και τον Στέλιο Κοσμίδη, Business Unit Director Commerce της εταιρείας, να μας περιγράψουν τις σκέψεις τους για το μέλλον του eCommerce στην Ελλάδα, καθώς και το πώς η ForestView επηρεάζει αυτές τις εξελίξεις.

DF: H ForestView είναι μία από τις εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του eCommerce στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε σήμερα την ανάπτυξη της Ελληνικής αγοράς;

Αλίν Μπαρδισμπανιάν: Στη ForestView αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική σημασία αλλά και την πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που θέλουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μία συνολική στρατηγική e-commerce για τα brands τους, δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο portfolio υπηρεσιών το οποίο καλύπτει την πλήρη υποστήριξη των αναγκών τους για:

  • Δημιουργία καναλιού Direct to Consumer πωλήσεων.
  • Αύξηση μεριδίου πωλήσεων σε e-retailers (π.χ. e-pharmacies, e-super markets κ.τ.λ.), τοπικά marketplaces (π.χ. Skroutz) και πλατφόρμες Quick Commerce (π.χ. e-food).
  • Ανάπτυξη πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο μέσω Marketplaces, όπως η Amazon.

Πώς ξεκινάτε συνήθως τη διαδικασία αυτή;

Σ.Κ.: Σημείο εκκίνησης είναι η ανάλυση δεδομένων για την κατανόηση του καταναλωτή, της κατηγορίας και του ανταγωνισμού. Η ForestView έχει πρόσβαση σε στοιχεία καταναλωτικών συμπεριφορών, στοιχεία αναζητήσεων, σε ιστορικό πωλήσεων της κατηγορίας, καθώς και σε ποιοτικά στοιχεία που επηρεάζουν τις πωλήσεις των προϊόντων σε κάθε ψηφιακό ράφι όπως για παράδειγμα τη θέση εμφάνισης τους στις αναζητήσεις στα sites μεγάλων e-retailers. Σε συνδυασμό με τα εμπορικά στοιχεία που ήδη μπορούν να έχουν οι πελάτες μας καταλήγουμε από κοινού σε ποσοτικοποιημένο business case, στο κατάλληλο proposition και στο προϊοντικό assortment που χρειάζεται να έχουν σε κάθε κανάλι, που πρέπει να έχουν παρουσία.

Και μετά την αρχική ανάλυση;

Σ.Κ.: Τότε είναι που αρχίζει το ωραίο στάδιο της δουλειάς μας. Προφανώς με διαφορετικό τρόπο για κάθε κατηγορία προϊόντος και ανάλογα με το κάθε κανάλι που έχει εν τέλει επιλεγεί. Παρόλο που η μεθοδολογία που ακολουθούμε είναι κοινή, είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση και το πλάνο για ένα brand δερμοκαλλυντικών από το αντίστοιχο για ένα brand στον χώρο των τροφίμων ή στον χώρο του αθλητικού ρουχισμού.

Το πλάνο υλοποιείται με τη διαχείριση από τους εξειδικευμένους ανθρώπους της Forestview σε συνεργασία με τον πελάτη, των end to end marketing αναγκών σε όλο το καταναλωτικό ταξίδι. Από το πώς θα δημιουργήσουμε awareness και branded ζήτηση για το προϊόν, πώς θα επιτύχουμε το discoverability δηλαδή πώς θα μπορεί να το βρει εύκολα ο καταναλωτής, μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία της σωστής εμπειρίας εξυπηρέτησης του πελάτη π.χ. σχεδιάζοντας τη συνολική εμπειρία στο e-commerce site ή ένα σύστημα επιβράβευσης μέσα σε αυτό.  Σε πολλές περιπτώσεις καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε ανάγκες πελάτων ακόμη και στην υποστήριξη της διαδικασίας fulfillment, όσο και στο Customer Support που απαιτείται, τηλεφωνικά ή μέσω email ή ακόμη και στα social media.

Ακούγεται αρκετά ευρύ αυτό που παρέχετε. Ποια είναι τα αποτελέσματα ως τώρα;

Α.Μ.: Έχετε δίκιο. Είναι ευρύ (γέλια). Ο τρόπος που το υλοποιούμε είναι με τη συμμετοχή όπως αυτή απαιτείται των επιμέρους τμημάτων που διαθέτει η ForestView: Consulting, Creative, Media Activation, Customer Experience & Data Insights σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες π.χ. στο fullfilment. It takes a forest όπως λέμε πολλές φορές για να μπορέσεις να υποστηρίξεις το πλήρες φάσμα δεξιοτήτων που απαιτείται και προφανώς πάντα υπάρχει η συνεργασία και η στρατηγική καθοδήγηση που έρχεται από τους εμπορικούς ανθρώπους της κάθε εταιρείας.

Η ανταπόκριση που βλέπουμε σήμερα από brands που αντιλαμβάνονται τη σημασία του e-commerce είναι μεγάλη και ανάλογη της ανάγκης που είχαν έως σήμερα για συνεργάτες που μπορούν να τους καθοδηγήσουν να σχεδιάσουν ένα συνολικό πλάνο για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πελατών τους μέσα από τα πολλαπλά κανάλια.

Απευθύνονται σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς οι υπηρεσίες eCommerce που παρέχετε;

Α.Μ.: Τα case studies που έχουμε δημιουργήσει και δημιουργούμε προέρχονται από 3 κατηγορίες πελατών από πολύ διαφορετικούς προϊοντικούς κλάδους.

Private Label παραγωγούς οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν δημιουργήσει B2C brand και αντιλαμβανόμενοι την ευκαιρία ψάχνουν πλέον τους τρόπους να απευθυνθούν στον τελικό καταναλωτή. Παράδειγμα η NP Labs, μία καινοτόμα εταιρεία B2B από τον φαρμακευτικό κλάδο με την οποία συνεργαζόμαστε από την αρχική δημιουργία του brand τους μέχρι την έρευνα και την συν-δημιουργία σήμερα του B2C προϊόντος και την ανάπτυξή του διεθνώς.

Τοπικούς πρωταθλητές που έχουν ήδη μεγάλο μερίδιο σε παραδοσιακά κανάλια πώλησης και θέλουν να δραστηριοποιηθούν αντίστοιχα σε ψηφιακά και όλο και περισσότερο κοιτάνε την ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού. Παράδειγμα το brand Kalamata Papadimitriou από τον χώρο των τροφίμων. Μια συνεργασία που ξεκίνησε με αντικείμενο τη δημιουργία της digital commerce στρατηγικής και έχει επεκταθεί στην παροχή υπηρεσιών e-retail enablement με σκοπό τη βελτιστοποίηση της εικόνας και του μεριδίου ραφιού που καταλαμβάνουν τα προϊόντα Papadimitriou στα ψηφιακά ράφια.
Διεθνή brands τα οποία αναζητούν εμπειρία και δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής που έχουν διεθνώς για την ανάπτυξη του digital commerce σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα η Milupa για την οποία σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το D2C proposition και το e-commerce site.

Κάθε κατηγορία έχει διακριτούς στόχους και ανάγκες και απαιτεί διαφορετική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η ανάλυση δεδομένων, ο σχεδιασμός και ένα σύνολο συμπληρωματικών capabilities και υπηρεσιών για την ενεργοποίηση και φυσικά, μέσω της παρακολούθησης των αποτελεσμάτων, η διαρκής βελτίωση.